Seres Mária: Letesszük a névjegyünket

Seres Mária: Letesszük a névjegyünket

Nincs hozzászólás a(z) Seres Mária: Letesszük a névjegyünket bejegyzéshez

Az MR1-Kossuth Rádió választási sorozatában a hallgatók is kérdezhetik az országos listát állító pártok vezető politikusait. Szerdán Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke, a párt országos listájának vezetője mutatta be programját és válaszolt a kérdésekre.

 Hallgassa meg!

A Civil Mozgalom elnöke nemcsak a társadalom, hanem a kis pártok kihívásairól is beszélt az MR1-Kossuth Rádió műsorában. Seres Mária – akinek a nevét a képviselői költségtérítésekkel kapcsolatos népszavazási kezdeményezés tette ismertté – kiemelte, hogy civilnek tekinti magát, és egy párt listavezetőjeként is azt tartja fontosnak, hogy a politikusok érezzék a felelősséget, szokjanak hozzá, hogy van kontroll. A Civil Mozgalom teljesítményéről elmondta: a választók látni fogják, hogy ez olyan szervezet, amelyik „nem pénzen akar szavazatokat venni, nem plakátokról kiabálja, hogy itt vagyok, és vegyetek észre, hanem tesz, cselekszik”.

Seres Mária elmondta: miközben több tízezer aktívan működő civil szervezet van az országban, amely napról napra letesz az asztalra valamit, a politikai szférában az erejüket nem érzékeljük. Minél többen részt vesznek ebben a nagy demokráciában, annál igazabb a kép, amit mutat – magyarázta a párt listavezetője.

Seres Mária hangsúlyozta: a kispártok jelen pillanatban semmit nem kapnak az államtól. Nem jár pénz a Civil Mozgalomnak sem, és a szervezet nem is kért. Arra a hallgatói felvetésre, hogy milyen anyagi háttérrel indult a párt a választásokon, Seres Mária elmondta: nincs pénzük óriásplakátokra és fizetett hirdetésekre, az összköltségük egymillió forint alatt van. A jelöltjeik is tisztában voltak azzal, hogy a Civil Mozgalomnak nincs pénze arra, hogy az egyes választási körzeteket segítse. „Ha mi be tudjuk bizonyítani, hogy pénz nélkül, állami támogatás nélkül végig lehet csinálni a cédulagyűjtést, a kampányt, és akár a parlamentbe is be lehet kerülni, akkor nincs semmilyen jogalapja azt mondani egy pártnak, hogy kell a kötelező állami támogatás, mert egyébként tönkremennének. A demokrácia alapja az lenne, hogy a kicsiknek is adunk esélyt” – fogalmazott Seres Mária.

Kérdésünkre, hogy visszautasítanák-e az egyszázalékos küszöböt átlépő pártoknak járó állami támogatást is, azt válaszolta, hogy a rendszert tartják rossznak. Vállalnák, hogy nem kérnek az állami támogatásból, de szeretnék elérni, hogy az állampolgárok adhassanak a pártnak a személyi jövedelemadójukból. Visszás helyzetnek tartja, hogy a választóknak a jelenlegi rendszerben nincs joguk befolyásolni azt, hogy az adóforintjaik melyik párthoz kerülnek.

Seres Mária azt mondja: a választási kampány időszakában sem szabad hagyni, hogy eldurvuljon a hangvétel a pártok között, mert ha bejutnak a parlamentbe, a képviselőiknek munkatársakká kell válniuk. Egyik hallgatónk kérdésére, hogy a Civil Mozgalom kötne-e koalíciót a Fidesszel, Seres azt válaszolta: egyértelmű, hogy minden olyan politikai szervezettel készek együttműködni, amelynek tisztességes politikai szándékai vannak.

A beszélgetés szerkesztett változatát itt olvashatja.

About the author:

Leave a comment

húsz − kettő =

Back to Top