Emberszabású állam

Emberszabású állam

Nincs hozzászólás a(z) Emberszabású állam bejegyzéshez

A gondolkodó ember számára a XX. század történéseinek talán legfőbb tanulsága lehet, hogy a harc, amit egymás ellen és az anyagi világ alapvető törvényeit figyelmen kívül hagyva a természet ellen vívtunk (és vívunk még ki tudja meddig), csak az egyén és az emberi társadalom egészének vereségével és végső megsemmisülésével végződhet.
Kérdés, hogy ez a harc kiiktatható-e a társadalmi kapcsolatokból. Átprogramozható-e a társadalom oly módon, hogy a harc a közjót szolgáló versennyé szelídüljön?

A társadalmi békét nem harccal, védelemmel kell létrehozni és fenntartani, hanem a célok és a vágyak azonosításával már akkor, amikor azokra az igények megszületnek, mielőtt még az érdekek ellentétei kialakulhatnának.
Végső cél az emberszabású állam kiépítése, ahol nem kényszerrel, fenyegetéssel, hivatalok packázásával szembesülne a lakosság, hanem azzal, hogy a kedvében járnak. Meg kell teremteni a társadalmi békét az egyenlőtlen viszonyok és a társadalom belső megosztottságának mérséklésével.

ÖN MIT GONDOL?
Szűnjön meg a kamatos kamat, és a bankok a pénzügyi szolgáltatások kamatán felül semmit se terheljenek a hitelfelvevőre?

About the author:

Leave a comment

négy × három =

Back to Top