Seres Mária: figyelik, hány képviselő veti alá magát a választói akaratnak

Seres Mária: figyelik, hány képviselő veti alá magát a választói akaratnak

Nincs hozzászólás a(z) Seres Mária: figyelik, hány képviselő veti alá magát a választói akaratnak bejegyzéshez

A Seres Mária által indított Civil Mozgalom kérni fogja, hogy az országgyűlési képviselők hozzák nyilvánosságra, hányan kérnek a január 1-jén életbe lépő új szabályok szerint tételes elszámolást. A szervezet valamennyi választási körzetben jelöltet állít a tavaszi országgyűlési választáson.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény emlékeztet arra, hogy az új évtől minden képviselőnek döntenie kell: nem gyűjt számlákat, és ebben az esetben bevételének 10 százalékát tekinti majd költségnek, vagy nyilatkozik év elején arról, hogy számlákat gyűjt, és eszerint számol majd el az év folyamán.

A Civil Mozgalom – mint fogalmaztak – azt szeretné megtudni, hogy a 386 képviselőből hányan “hajlandóak alávetni magukat a jogos és tömeges választói akaratnak”, amelyet a népszavazási kezdeményezés jelent, hiszen tavaly több mint 600 ezer aláírás gyűlt össze a költségtérítés megszüntetését szorgalmazó referendum érdekében.

A népszavazást nem írták ki, mert az Országgyűlés még tavaly nyáron, szinte egyhangúlag módosította az alkotmányt és fogadta el azt a törvényt, amelynek alapján a 2010-től ha egy képviselő egyetlen számlát sem nyújt be, akkor a teljes jövedelme adóköteles. A január 1-jétől hatályba lépő jogszabály kimondta: az alapdíj és a bizottsági vagy országgyűlési tisztségért járó pótdíj mellett jövedelemnek minősül a választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is, amelyekből számlák alapján írhatók le a költségek.

A törvényt tavaly novemberben már módosította is a Ház, és megváltoztatta a választókerületi pótlék kiszámítását: így a pótlék megállapításánál – vetítési alapként – legfeljebb az alapdíj kétszerese vehető figyelembe. Azaz jövőre a bizottsági alelnöki szinten befagyasztják a pótlékot, ennél többet más tisztségviselők – az Országgyűlés elnöke, alelnökök, bizottsági elnökök, frakcióvezetők – nem kaphatnak.

A Civil Mozgalom a közleményében arra is kitér: sokan megfogalmazták már, hogy nekik valójában jóval több költségük van, mint amit eddig költségtérítésként megkaptak, így szerintük ezért sem érthető, miért okoz gondot a számla elkérése a benzinkútnál vagy egy étteremben.

A közlemény azt is kiemeli: Seres Mária, a népszavazás kezdeményezője még júniusban kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy a törvényt ne írja alá; indoklásként felhozta, hogy a jelenlegi köztársasági elnök alkotmánybíróként még maga javasolta a népszavazási kezdeményezések védelmét, amelynek eredményeként alkotmánybírósági határozatban rögzítették, hogy egy elindított népszavazási kezdeményezés alkotmányos védelem alatt áll, és abba semmilyen szerv, még az Országgyűlés sem avatkozhat be.

Az alkotmányossági szempontból is aggályos törvényt ennek ellenére az Alkotmánybíróság sem érvénytelenítette – szögezte le a Civil Mozgalom, hozzátéve: szerintük elfogadhatatlan, hogy a képviselők szabad kezet kaptak abban, hogy egy nekik nem tetsző népszavazási kezdeményezést kijátszhassanak; puszta “szócserékkel” elérték, hogy továbbra sem kötelesek számlákat gyűjteni, arra viszont ügyeltek, hogy számszerűen emelkedjen az eddig járó összeg, mivel innentől már adózott jövedelemmé válik a korábban adómentes kifizetés.

Seres Mária azért alapította meg a Civil Mozgalmat, hogy a “civil nyomásgyakorlást” szervezett formában folytassa tovább, ezért valamennyi választási körzetben jelöltet állít a tavaszi országgyűlési választáson – hangsúlyozta a közlemény.

LINK

About the author:

Leave a comment

20 − tizenkettő =

Back to Top