Jövedelemszámtan a T. Házban: az országgyűlési képviselők választhatnak adónemet, a pótlékokra, támo

Jövedelemszámtan a T. Házban: az országgyűlési képviselők választhatnak adónemet, a pótlékokra, támo

Nincs hozzászólás a(z) Jövedelemszámtan a T. Házban: az országgyűlési képviselők választhatnak adónemet, a pótlékokra, támo bejegyzéshez

Az év elején megszűnt az országgyűlési képviselők számlaigazolástól mentes költségtérítése, ám a fizetésük a január elsején életbe lépett új szabályozással – amellyel Seres Mária népszavazását lehetetlenítették el – sem csökkent. Ismét kivételeztek magukkal, ügyeltek arra, hogy véletlenül se járjanak rosszabbul, mint az átlag, törvényes keresettel rendelkező magyar adófizető.

Bizottsági és egyéb tisztségért járó pótdíj, választókerületi pótlék, benzinpénz, lakhatási támogatás – nem virtuális lehetőségek (fotó: Hegedüs Róbert)

A Tisztelt Ház lényegében egyhan­gúlag döntött még a nyáron az úgy­nevezett választókerületi pótlék 2010-es bevezetéséről, így a kiesett költségtérítést – már a személyi jövedelemadó alapján számított formában – ez helyettesíti. A fél évvel ezelőtt elfogadott alkotmány- és törvénymódosítás értelmében ettől az évtől azoknak a képviselőknek, akik úgy nyilatkoznak előzetesen, hogy egyetlen számlát sem akarnak benyújtani, a teljes jövedelme adóköteles lesz, de bevételük tíz százalékát költségnek tekintik. A képviselők másik részének – várhatóan ők alkotják majd a többséget – a vállalkozókhoz hasonlóan számlákat kell gyűjteniük. (Másoknak, például a köztisztviselőknek nem engedték meg ezt az adónem-választási szabadságot.) Erről az év elején kell nyilatkozniuk, s előzetes becslést készíteniük arra vonatko­zóan, hogy bevételük hány százalékát tudják majd elszámolni 2010-ben.

Az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvényt még novemberben módosítani kellett, mert a nyáron egy törvényhozási baki csúszott a jogszabályba. Emiatt a parlamenti képviselők – főképp a bizottsági elnökök, alelnökök, frakcióvezetők, a képviselőcsoportok általános helyettes vezetői és a többi országgyűlési vezetői tisztséget betöltők – egy részénél, mintegy 70-80 politikusnál, a tavalyi költségtérítésük dupláját kaphatták volna választókerületi pótlék címén. Az ősszel újra módosított törvény ezt a helyzetet próbálta annyiban kezelni, hogy meghatározta: a képviselői alapdíj és a bizottsági vagy egyéb országgyűlési tisztségért járó pótdíj mellett jövedelemnek minősül a választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is, s ezekből számlák alapján írhatók le a költségek. Az új választókerületi pótlék maximum a képviselői alapdíj kétszerese lehet, ennél többet nem kaphat egyik vezető beosztású országgyűlési képviselő sem. A pótlék mértéke egyébként – a benzinpénznek nevezett költségtérítéshez hasonlóan – attól függ, hogy az adott parlamenti képviselő milyen messze él a munkahelyétől, azaz a budapesti Országháztól. A lakhatási támogatásuk is megmaradt. Ezt a fővárosban lakóhellyel nem rendelkező képviselők hívhatják le, mégpedig a képviselői alapdíjuk felének értékében.

Számokban: a képviselői alapdíj a mindenkori köztisztviselői illetményalap hatszorosa, vagyis 231 900 forint, de ennél gyakorlatilag minden képviselő többet keres a bizottsági és egyéb posztok miatt. Tiszteletdíjuk így minimum 394 230 forint, de többüknél a különféle tisztségek miatt akár a félmillió forintot is elérheti. Fizetésük mellé választókerületi pótlékként felvehetnek maximum 463 800 forintot, valamint szállástámogatásként 115 950 forintot.

LINK

About the author:

Leave a comment

öt × egy =

Back to Top