A tudás igazi örökség

A tudás igazi örökség

Nincs hozzászólás a(z) A tudás igazi örökség bejegyzéshez

Vannak értékek, csak nem ott, ahol hisszük. Ha valaki mégis rátalál, onnantól derűlátóbb lesz, mert világosan látja: a káoszon túlnőhet az értelem. Az értékeket azonban először önmagunkban kell megtalálni. Önmagunkat kell megváltanunk. Aztán majd az egész világot át lehet rendezni.

Sokaknak segíthetne az értékkeresésben Hamvas Béla. Persze ha ismernék. De nincs helye a magyar irodalmi tankönyvekben (vajon miért?!), így csak kevesen olvassák.

A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái.” Hamvas Béla

Szívből ajánlom mindenkinek ezt a Civil Hírlapban megjelent cikket Hamvas Béláról: http://civilhirlap.hu/portre/bela-bacsi-vagyis-a-masik-hamvas-bela-92.html

ÖN MIT GONDOL?
Alaptörvény helyett a nép érdekeit védő, a múltat szem előtt tartó, de jövőbetekintő, kikezdhetetlen alkotmányunk legyen, amit népszavazás erősítsen meg?

About the author:

Leave a comment

5 + tizenegy =

Back to Top