99 majom

99 majom

Nincs hozzászólás a(z) 99 majom bejegyzéshez

A Századik majom elmélet egy 30 évet felölelő, a japán makákó majmokon végzett megfigyelésen alapul.
A Csendes-óceán Japán délnyugati partjainál lévő részét Hyūga-nada-tengernek nevezik. Itt található Kōjima sziget. A sziget a vadon élő japán makákó kolóniáiról ismert. A japán makákó igen értelmes faj, hómajomnak is nevezik. Fürdőzésre használja a vulkánok melegítette kellemes hőmérsékletű tavakat, de hógolyókat is formál a saját szórakoztatására.
Az állatok viselkedésének tanulmányozása 1947-ben kezdődött. Minden egyedet megjelöltek, hogy a szaporodást, az egyedek családi szálait is nyomon lehessen követni. Az alábbi megfigyeléseket 1952 és 1958 között jegyezték fel:

A szigeten élő vad kolóniát a kutatók folyamatosan a homokba dobott édesburgonyával látták el. A majmoknak ízlett az édesburgonya, az ételre ráragadt homok azonban zavarta őket. Az Imo-nak nevezett tizennyolc hónapos nőstény megmosta a burgonyákat, és ezzel megszüntette a zavaró motívumot. A fortélyra anyját is megtanította. Játszótársai szintén elsajátították az új módszert, és szüleiknek is megmutatták. Rövidesen az összes fiatal egyed megmosta a burgonyáit, de csak a gyermekeiket utánzó felnőttek tanulták meg ezt a viselkedést.
1958 őszén az eképpen eljáró majmok számát 100 egyedben határozták meg. És ekkor érdekes dolog történt: csaknem egyszerre a sziget összes majma elkezdte mosni a burgonyákat.

Ha az esemény kizárólag azon az egy szigeten történt volna meg, alighanem úgy gondolták volna, hogy létezik valamiféle kommunikáció a majmok között. Ám sokkal többről volt szó: a környező szigeteken élő majmok is mosni kezdték a burgonyákat, pedig kizárt, hogy egyetlen Kōjima-szigeti egyeddel is találkozhattak volna. Sőt, a japán szárazföldön honos majmok is így cselekedtek.
A tudósok egyetlen magyarázatot találtak: léteznie kell valamiféle morfogenetikus struktúrának vagy mezőnek, egy kollektív tudatnak, amelyen keresztül a majmok képesek voltak egymással kapcsolatba lépni.

Tanulság: a változás elindításához elég egy egyed. Ha a változás a többiek számára is hasznos, azzal könnyen azonosulnak. Aztán ahogy nő a változást elfogadók száma, a folyamat egyszer csak átbillen egy olyan állapotba, amikor már nem csak az egyes egyedek tudásáról beszélünk, hanem az beépül az összes egyed tudatába.
Tippeljünk! Egy 10 milliós országban vajon mi az kritikus tömeg, ami meghozza a valódi változásokat?

ui: A változást nem a TV-ben fogják bejelenteni. Ki-ki maga kell, hogy akarja, értse és érezze azt.

ÖN MIT GONDOL?
Állampolgáraink részére az egészségügyi alapellátások legyenek ingyenesek?

About the author:

Leave a comment

5 − három =

Back to Top