Nyolcvan napos szünet után újra elindult a politikusok összeférhetetlenségéről szóló népszavazási ke

Nyolcvan napos szünet után újra elindult a politikusok összeférhetetlenségéről szóló népszavazási ke

Nincs hozzászólás a(z) Nyolcvan napos szünet után újra elindult a politikusok összeférhetetlenségéről szóló népszavazási ke bejegyzéshez

Budapest, 2010. november 15., hétfő (OS) – Régóta irritál mindenkit a politikusok álláshalmozása. Most, hogy a választási törvény jelentősen módosult, illett volna ezt a kérdést is rendezni a törvényalkotóknak – de nem tették. Ennek a tarthatatlan helyzetnek a  megváltoztatása érdekében kezdeményezett népszavazást Seres Mária és a Civil Mozgalom.

    A kérdés így hangzik: Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel?  A hatályos törvények értelmében jelenleg nem lehet bárki országgyűlési képviselő – de a polgármester, az igen! Pedig jócskán vannak érvek, hogy miért nem összeférhető a két tisztség: – mindkét tisztség teljes embert igényel, ezért egy időben lehetetlen mindkét helyen megfelelni – mindkettő a választók bizalmára épülő önként vállalt tisztség – egy-egy település kivételezettsége és indokolatlan protekciója kifejezetten hátrányos lehet a települések többségére és az ott élők számára – e két tisztséghez további megbízatások is társulnak: frakció megbízatások, bizottsági tagságok, társadalmi megbízatások és felügyelő bizottsági helyek, ami csak újabb álláshalmozást jelent.   Mindezek miatt tisztességtelennek mondható az is, hogy mindkét pozíció ellátásáért külön-külön teljes javadalmazás jár, ami úgy kerül megállapításra, mintha egész emberként látná el a feladatát az érintett személy. Ehhez pedig még hozzájönnek az irritáló, bármiféle elszámolási bizonylat nélkül felvett költségtérítések, és az egyéb juttatások is!   Reméljük, hogy a lelkes mangánszemélyek mellett sok szervezet is csatlakozni fog a kezdeményezéshez, hiszen a demokrácia elveivel ellentétes hatalmi koncentráció mértéke állítólag egyre többeket aggaszt. Kisebb parlament, kisebb önkormányzatok – vagyis egy-egy képviselőre és polgármesterre jóval több feladat hárul. Ezért itt az ideje, hogy törvényi korlátozás szülessen a választott tisztségeket vállalók álláshalmozásra.  Ma a kormányzó pártok frakciójából minden harmadik képviselő polgármester is egyben, ami erősen megkérdőjelezi a hatékony és szakszerű munkát mindkét területen. Soha ennyi polgármester nem ült az országgyűlésben! A magyar lakosság fele mindössze a 71 legnagyobb önkormányzathoz tartozik, ami 90%-ban a pártok irányítása alatt áll. Ebből a 71 településből pedig 51-nek ott ül a parlamentben a polgármestere! És még nem is beszéltünk az alpolgármesterekről, a testületei tagokról, valamint a megyei közgyűlési elnökökről, alelnökről és tagokról.  Lassan már úgy tűnik, hogy a közigazgatás irányítására nem is helyben, hanem az Országházban kell vállalkozni. Egy ember – egy önként vállalt tisztség! Minden képviselőnek magánügye, hogy például hány vállalkozásban érdekelt, de a választók bizalmára épülő, és önként vállalt felelős pozíciókból legyen elég egy!  Az aláírásgyűjtő ívek kinyomtathatók a www.civilmozgalom.hu oldalról. A gyűjtésre még másfél hónap áll a rendelkezésre, és december 21-ig legalább 200 ezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy döntésre kényszeríthessük a parlamentet.

About the author:

Leave a comment

4 × 5 =

Back to Top