Miért nem működik a Jobbik-modell?

Miért nem működik a Jobbik-modell?

2 hozzászólás Miért nem működik a Jobbik-modell? című bejegyzéshez

Az erőszak erőszakot szül – vallották a legnagyobb tanítók. De programja szerint a Jobbik másban hisz. Pedig a mintavárosuknak szánt Tiszavasváriban nem sok sikert hozott a keménykezű rendtartás. Seres Mária más módszerrel irányítja a felerészt romák lakta Mátraverebélyt.

– Aki a Jobbikra készül szavazni, abban a reményben teszi, hogy majd ők biztosan rendet tartanak. Hiszen tízszer ennyi rendőrt ígérnek az utcákra – mondja az SMS arca, Seres Mária. – Pedig ezer éve belénk nevelték, és a szociálpszichológusok is mindig hangozatják, hogy erőszakkal nem lehet rendet tenni. Mert a bosszú mindig erőszakot szül, és az ember a természetéből adódóan erre újabb erőszakkal reagál. Fokozott rendőri jelenléttel tehát nem növekszik a közbiztonság, sőt, épp az ellenkező hatást váltja ki! Még nagyobb káoszt és rendetlenséget okoz. Ékes bizonyíték erre Tiszavasvári, ahol élesben megbukott a Jobbik modellje, hiszen romák és nem romák is panaszkodnak.

Óriási hiba a megbélyegezés és az általánosítás, mondván: a cigányok bűnözők és félni kell tőlük. Kapok kritikát azon véleményemért, hogy ők rendszer szintű hibák áldozatai. Az aluliskolázottak nagy vesztesei a rendszerváltásnak, mert elsők között szüntették meg a munkahelyeiket. Sokszor hallom, hogy „persze, mert nem dolgoznak!” Csakhogy vannak az országnak olyan részei, köztük a miénk is, ahol 40-50 km-es körzetben nincs munkaerőpiac. Egyetlen mentsváruk a közfoglalkoztatás, hozzáteszem: azzal a pénzzel sem tudnak előre jutni.

Mátraverebélybe kerülve próbáltam másolható modellt keresni, de rájöttem, hogy nincs. Abban láttam a megoldást, hogy sikerélményt kell adni a cigányságnak, mert gyerekkoruktól kezdve annyi kudarc éri őket, hogy megriadnak minden újtól, és inkább bele se kezdenek semmibe. Nem tartják képesnek magukat arra, hogy akár egyszerű dolgokat is sikeresen végigcsináljanak – meséli a jobb agyféltekés tanfolyammal látványos eredményt elért Seres.

– A résztvevők 2-4 nap után egész másképp látták magukat. Azt érezték, hogy bármit meg tudnak csinálni, képesek tanulni és nincsenek korlátaik. És tényleg csodákat tudnak művelni, mert bennük van a bizonyítási vágy! De akkor leszek igazán elégedett, ha a bűnözés irányába indult fiataloknál szégyen lesz a börtön. Mert most nem visszatartó erő. Ők két perc alatt akarnak sok pénzt keresni, ahogy a tévében látják. Nagyon hiszünk abban, hogy példamutató generációt kell kinevelni, amelyik továbbadja a jó mintát, és azt követni fogják.

About the author:

2 hozzászólás

 1. Ambrusné Pócsai Valéria  - 2014-04-03 - 10:39

  Kedves Mária!

  Végre, látom, nem vagyok egyedül!
  Éppen most fejeztem be egy kurzust’ Kecskeméten.
  Ebben a téli közfoglalkoztatási tudom is én miben??
  Én azt mondom, gyalázat! így eltölteni 4 hónapot
  valahol, amit iskolának hívnak.
  Úgy döntöttem, megpróbálok saját iskolát csinálni.
  De olyat, ahol valóban hasznos képzést kapnak a hallgatók.
  Kereskedelmi, vendéglátóipari és köztisztasági alapszakmákat
  tanulnának .. Hozzá napi 4 órában német nyelvoktatást
  is kapnának.
  Ausztriába tőlünk – Kecskemétről írok – 3 – 4 óra alatt lehet elérni.
  Ott a nettó minimálbér: 300.000 Ft.
  Akkor, kérdezem én! mi szükség erre az un. felzárkóztató programra???

  Volt olyan hallgatóm, aki már a hetedik évet csinálta meg
  ebben a semmire se jó képzésben.

  Nem tudom, Kecskeméten van-e az Ön pártjának valami elérhetősége.
  Nagyon szívesen bekapcsolódnék a munkájukba!

  Ambrusné Pócsai Valéria

 2. ritter istvan  - 2014-04-03 - 16:26

  gratulalok az eddigi sikereihez,osszefogassal szep orszagot epithetunk a pesszimistak meglepetesere!

Leave a comment

9 + négy =

Back to Top