Illúziók nélkül

Illúziók nélkül

1 hozzászólás a(z) Illúziók nélkül bejegyzéshez

Egy okos amerikai közgazdasági professzor azt mondta, hogy ő soha nem buktatott meg egy hallgatót sem, de a közelmúltban megbuktatott egy egész osztályt.
Miért? Mert az osztály kitartott amellett, hogy az „Obama care” szociális program nagyon is jól működik. Nem lesz többé szegény, sem gazdag, sőt mindenki egyenlő alapon fog élni és jól fogja érezni majd magát.
A professzor azt mondta: — Rendben, próbáljuk ki a tervet, és majd meglátjuk, kinek lesz igaza.  Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a végén.  Jó?
Az osztály beleegyezett.

Az első teszt után mindenki 4-est kapott.  Így azok, akik tudtak, mert sokat tanultak, reklamáltak. Viszont aki kevesebbet tanult az meg örült az osztályzatnak.
A második teszt alkalmával azok a hallgatók, akik az első esetben keveset tanultak, még kevesebbet tanultak, és akik először sokat tanultak, úgy gondolták, hogy akkor ők minek igyekezzenek. Ők is kevesebbet tanultak.  Így a második teszt eredménye csak elégséges lett.
A harmadik tesztre mindenki még kevesebbet tanult és mindenki a másikat okolta a korábbi alacsony eredményekért. A teszt nem sikerült – mindenki megbukott.

Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyanilyen elveken alapszik, és ezért bukásra volt ítélve. Mert ha a jutalom elég nagy, a szorgalom is nagyobb, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy kormány elveszi a jutalmat az igyekvőktől, hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát, ha Ő ezért kevesebbet kap.

Végezetül 5 nagyon tanulságos gondolat:

1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod – de persze az sem járható út, ha valaki úgy lesz gazdag, hogy másokat foszt ki!
2. Ha kapsz valamit, amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos, hogy valaki másnak kellett megdolgozni.
3. A kormány nem tud adni senkinek semmit addig, amíg azt valaki mástól el nem veszi először.
4. Semmit nem tudsz megtöbbszörözni úgy, hogy először elosztod.
5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni, mert a másik fele úgyis eltartja, és amikor a másik fele rájön arra, hogy akármennyit is dolgozik, a kormány a fizetésük felét azokra költi állandóan, akik nem csinálnak semmit, az intő jel arra, hogy a nemzet a bukás felé halad.


ÖN MIT GONDOL?
Az esélyegyenlőség megteremtése társadalmi kötelezettség?

About the author:

1 Comment

  1. kzeev  - 2014-04-18 - 12:30

    Ez mind nem ujdonság hiszen már láttuk ezt oroszországban is.

Leave a comment

tizenegy − nyolc =

Back to Top