“Hova is mennek el valójában az állami millárdok?A képviselőinkre?!

“Hova is mennek el valójában az állami millárdok?A képviselőinkre?!

Nincs hozzászólás a(z) “Hova is mennek el valójában az állami millárdok?A képviselőinkre?! bejegyzéshez

Az elhíresült képviselő feleség levél után nemrég kaptam egy újabb nagyon érdekes és tanulságos levelet, amit alább szintén egy az egyben (eredeti helyesírással) olvashatnak:

Hova is mennek el valójában az állami millárdok?A képviselőinkre?!

Üdvözlöm!

Tegnap éjjel kaptam meg Szekeres Csabán keresztül felháborító emailjét.
Arra reagáltam is,de ez egy új cikk.
Vajón tényleg a képviselőinkre mennek-e el a millióink,milliárdjaink?
Nem véletlenül a hatalmas tömegre duzzadó ténylegesen “semmittevő,kávéthordó” köztisztviselői réteg jutalmazására,bulizására,étkezési jegyeire, utazásaik megtérítésére?
Vajon tényleg 386 képviselő emészti fel ezeket a milliárdokat?

Félre értés ne legyen, csak kicsit lássanak bele milyen élet is ez.
Csatoltam a dokumentumot , melyből kiderülnek az EU-s és BALKÁNI (!!) fizetéseket,alapdíjakat,költségtérítéseket, AJÁNLOM FIGYELMÜKBE Albániát:

Alapdíj:1000Euro
költségtérítés: 6-13liter/100km
sofőr fizetése: 142 Euro
Lakóhelytől távol töltött éjszakákra : 40Euro

Ez Albánia!

Ez egy kiragadott példa a sok közül.
Kérem mielőtt pocskondiáznak egy réteget, nézzenek szét Európában, mi a szint.
Sajnálom hogy a tudatlanságból fakad ez a felhördülésük.

Ne értsenek félre, én is aláírtam a költségtérítéses népszavazás ívet, ez legyen is így.
De ez a népszavazás, ne arról szóljon, hogy emnnyi pénzt zsebelnek be a képviselők meg annyit, legyen adómentes a költségtérítés, de nehogy kihozzák már hogy micsoda aranybánya ez!!
Önök is induljanak a választáson,nyugodtan,lehet csinálni!
Szívesen átküldök egy képviselői naptárat Önöknek, hogy milyen egy hét.
Ne azt nézzék hogy űlés közben újságot olvasnak,interneteznek!!
Ülés az egy formalitás,felszólalások és szavazás!
Az érdemi munka vidéken, az 54 településen zajlik!!!!!
Amit nem látnak Önök a fenenagy széleskörű szemléletükkel..
Megtunák Önök mit jelent 54 település gondját baját kézbetartani,képviselői fogadóórákat tartani(ezt költséggel bírni…).

Csehországban 1452 Euro az alapdíj.
Utazási kltségtérítés: 7500-28000  korona
7500 korona reprezentáció,22000 korona irodabérleti díj
1200 korona irodaszer,6000 koronás postai és tel kltg,
+asszisztensi fizetés

EZ CSEHORSZÁG VISEGRÁDI ORSZÁG AKI ELVILEG EGY SZINTEN VAN VELÜNK….

Csak képviselői díjakban nem…Javaslok erre is egy népszavazást….

Összeségében kérem nézzenek magukba.
Seres asszony tudom, hogy Ön építész,ez olyan minthogy én az összes építészt Magyarországon egy csalónak tartanám ,mert ők sem adóznak semmit szerintem és azért mert rajzolgat egy lapon milliókat zsebel be.
Vicc.
Azt gondolom ugyanolyan, hogy Ön pocskondiáz egy réteget.

Javaslatom:

A népszavazásra kérem kerüljön fel ez a kérdés is:

“Ön akarja-e hogy a képviselők számát lecsökkentsék 200 főre?”

Azt gondolom ez lehet a legjobb megoldás Önöknek is és a képviselőknek is.

Üdvözlettel”

 

És erre nyílt levélben válaszolok:

Tisztelt Sz. úr!

Levelének tartalma őszintén meglepett, és ha csak egyszer is átgondolta volna, hogy tulajdonképpen miről is szól a népszavazási kezdeményezésem, akkor nem írt volna ilyeneket.
Ezért felhívnám néhány dologra a figyelmét, illetve válaszolnék a megjegyzéseire:

– Először is: én senkit nem pocskondiáztam, engem viszont egyre többen támadnak azért, hogy fel mertem vállalni a küzdelmet az ország egyik legvisszatetszőbb igazságtalanságával szemben. Ön azt mondja „ez egy kiragadott példa a sok közül”, de tudja az a szörnyű, hogy a legtöbb problémára még a lehetőséget sem kapja meg a nép, hogy szavazással döntsön, pedig azt mondogatják, demokráciában élünk. Majd mindent megoldanak a parlamentereink helyettünk – de sajnos csak a saját szájízük és érdekeik szerint!

– Elcsépelt és egyre visszatetszőbb az a frázis, hogy nézzük csak meg az európai színvonalat a parlamenti fizetések terén. Erre 10 millió állampolgár nevében röviden válaszolnék: európai szintű államot, közigazgatást és gazdaságot kellett volna létrehozni az eltelt 18 év alatt!
Vagy az anyagiak terén is csak a 386 országgyűlési képviselőnek kellene az európai mércét megütni, a többieket meg egye meg a fene?!
Ha „a tudatlanságból fakad ez a felhördülés”, akkor ezek szerint ebben az országban csak a 386 országgyűlési képviselőnek van esze? (Ami sajnos részben igaz, de csak a megélhetési módszereikre vonatkozóan…)

– Kérdezi ön, hogy kikre „mennek el a millióink, milliárdjaink”? Kiken is múlnak ezek a dolgok, ha nem a 386 országgyűlési képviselőn? És én nem hárítanám át ilyen könnyedén másokra ezt a problémát, főleg nem az ön szerint „hatalmas tömegre duzzadó ténylegesen “semmittevő, kávéthordó” köztisztviselői réteg jutalmazására, bulizására, étkezési jegyeire, utazásaik megtérítésére”. Mert ők csak a kiszolgálók, a kéz, ami végrehajt, de a rendszert és magát a döntéseket a fej, vagyis a parlament hozza létre, azaz a 386 országgyűlési képviselő!
Ellentétben önnel én semmi esetre sem a köztisztviselői rétegben látom a problémát, hisz csak kényszeredett kiszolgálói egy rosszul működtetett rendszernek. Ők ugyanúgy végrehajtanák feladataikat egy jól működő rendszer esetén is, ami ugyanennyibe kerülne, de az legalább eredményeket, nem pedig nehézségeket hozna az életünkbe.

– Azt már a bolond is látja jó ideje, hogy részben a képviselőinkre, de legfőképp a képviselőink miatt „mennek el” az ország milliárdjai, és itt természetesen nem csak a fizetésekre, a rossz törvényekre vagy hazánk áruba bocsátására, hanem az “illegális” pénzlenyúlási módszerekre is gondolok, hisz mindezek együtt tesznek ki jelentős részt. A fizetések valóban csak a jéghegy csúcsa (pár százalék), de a képviselők még abban sem tudnak “állampolgárhoz” méltóak lenni, hisz kiváltságokat hoznak létre maguknak (15%-nyi adó, bizonylat nélküli elszámolás, ok és indok nélküli kedvezmények stb.).
Mit is gondolhatnánk ezután arról, hogy mi folyhat a jéghegy csúcsa alatt, a jelentős mértékű pénzelfolyások és lenyúlások esetében?

– Szerintem – köszönhetően ennek a kezdeményezésnek is – kezd mindenki tisztában lenni szegény képviselőink “nehéz és sanyarú” sorsával, de ennek ellenére még nem írt olyan ember nekem, aki ne cserélt volna velük. De arra sem igen akadt eddig példa (jelezze, ha nem jól tudom), hogy a megterhelő képviselői munka miatt valaki lemondott volna, hogy aztán visszamehessen a “kényelmes” hétköznapi életbe dolgozni, egyszerű melósként!
Összegezve mindenképp elmondhatjuk, ha nem is a „386 képviselő emészti fel ezeket a milliárdokat”, de nagyon is tehetnek erről, sőt ennek leginkább ők az okai.
És unalmas ahogy sajnáltatják magukat azzal, hogy „csak kicsit lássanak bele milyen élet is ez”, mert elég jól látjuk és nem fog megszakadni a szívünk miattuk, sőt inkább csak annyit mondanánk: nem erőszak a képviselőség…

– Ha ön is aláírta a népszavazásról szóló ívet és egyetért vele, akkor honnan veszi vagy miért mondja, hogy „ez a népszavazás, ne arról szóljon, hogy emnnyi pénzt zsebelnek be a képviselők meg annyit”, mikor ez valóban nem erről szól? Mi csak azt szeretnénk elérni, hogy a 386 országgyűlési képviselőre is ugyanazok a szabályok és törvények vonatkozzanak, mint a többi 10 millióra. Mi nem állítottuk „hogy micsoda aranybánya” a képviselőség, de az ellenkezőjéről sem vagyunk meggyőzve, mert még olyan ember nem volt közöttük az elmúlt 18 év alatt, akinek az a mondat hagyta volna el a száját, hogy “én lemondok, mert teljesen tönkre megyek”. Viszont a helyekért való küzdelemben elég nagy a tülekedés mind a mai napig…

– Olcsó érv az is, hogy „Önök is induljanak a választáson, nyugodtan, lehet csinálni!”. Szívesen megtennék ezt sokan és valószínűleg jó eredménnyel, ha az ő szavukat is lesnék az emberek és velük is annyit foglalkozna a média, mint az élősködő pártokkal. De ez sajna ma egyáltalán nincs így, sőt nem is érdeke a politikának, hogy értelmes hangok is megjelenhessenek a közéletben, hisz akkor az emberek még ráébrednének arra, hogy van élet a pártokon kívül is (ami ráadásul tényleg megoldás lehetne, szemben a politikai szemfényvesztéssel és figyelemeltereléssel).
És az sem jelentéktelen visszatartó erő, hogy mindenkit egy kalap alá vesznek a porondon lévőkkel.

– Mi egyszerű emberként jobban örülnénk annak, ha a parlamenti ülések, felszólalások és szavazások nem csak formalitások lennének, hanem érdemi munka, hiszen eddig úgy hittük, ott dőlnek el az ország életét érintő fontos dolgok. Emiatt pedig ha nem haragszik, továbbra sem örülünk annak, hogy jólfizetett képviselőink az ülés közben újságot olvasnak vagy interneteznek, amit sok más visszatetsző dologgal együtt elég jól látunk „a fenenagy széleskörű szemléletünkkel”.
Arra pedig hogy „Megtudnák Önök mit jelent 54 település gondját baját kézbetartani, képviselői fogadóórákat tartani, ezt költséggel bírni…” javaslatunk továbbra is az, hogy aki nem bírja ezt a nagyon strapás munkát, az keressen valami nyugisabb foglalkozást magának.

– A képviselői díjakra vonatkozóan pedig nem is értem miért „javasol népszavazást”, mikor ezt a mi megkérdezésünk vagy véleményünk kikérése nélkül is, már az alakuló ülés legelső és legfontosabb napirendi pontjaként, tökéletes egyetértésben szavazzák meg honatyáink és anyáink, természetesen a saját elvárásaik és igényeik szerint. Ebbe pedig sem akkor, sem később nem engedi meg az Alkotmány, hogy a nép beleszólhasson – és persze a mi “drága” képviselőink döntötték el azt is, hogy ez így legyen, amúgy rendkívül demokratikusan.
Akkor tulajdonképpen miről beszélünk, és kiknek is kellene „összeségében magukba nézni”?!

Nézze tisztelt Sz. úr, ahogyan én építészként és emellett mérnöktanárként nem mondtam olyat, hogy a parlamenti képviselőket csalónak tartanám – bár a rálátásom és a véleményem megvan róluk 10 millió honfitársammal egyetemben –, úgy ön főleg nem mondhat bármiféle tapasztalat nélkül, csak a foglalkozásomra tekintettel olyat, hogy „az összes építészt Magyarországon egy csaló”, ahogyan olyat sem állíthatna, hogy az összes pedagógus csak azért csaló, mert én mérnöktanár is vagyok. El kellene viselni egy demokráciában, hogy valaki véleményt mer formálni visszatetsző és a társadalom nagy részét irritáló dolgokról.

Az is erősen minősíti elfogultságát és tájékozatlanságát, hogy ön szerint egy építész „azért mert rajzolgat egy lapon milliókat zsebel be”, meg hogy „ők sem adóznak semmit szerintem”. Mert még kik nem adóznak?! Netán a képviselőkre gondolt? De ha már itt járunk: a képviselőséghez milyen végzettség kell? És milyen felelősség van a vállán? Számonkérheti-e bárki is a rossz döntéseiket?
Egy mérnök – aki mellesleg holmi rajzocskákért nem szokott milliókat bezsebelni – minden egyes munkája után felelősséggel tartozik. És ha az elvárható színvonal alatt teljesít, a kamara kizárhatja, és ezzel szakmailag teljesen ellehetetlenítheti. Sőt ha olyan a megrendelő, még ki sem fizetik a járandóságát, és mehet évekig pereskedni.
Mi lenne a szegény képviselőinkkel, ha egy ilyen rendszer lenne rájuk is érvényes?
Mind a mérnöki, mind a pedagógus pályán dolgozóknak is óriási felelősség nyugszik a vállán, ellentétben a felelősségre vonhatatlan parlamenti képviselőkkel!

És még valami. Természetesen nem csak ön, hanem az egész ország nagyon szeretné, ha a képviselők számát lecsökkentenék 200 főre, de ha olyan jól tud mindent, árulja már el, mi akadályozza meg ebben a képviselőinket? Mert ehhez még népszavazásra sem lenne szükség, csak egy indítványra, és a látszólagos szándék és mellébeszélés helyett konkrét, valódi akaratra!
Miért tőlünk várnak több százezer aláírást ehhez?! És ilyenkor a népszavazásra kidobott pénz már nem számít?!
Emellett csak megjegyezném, a képviselői létszám – köszönhetően a parlamentben ülőknek – egy olyan téma, ami népszavazási tilalom alá esik…

Seres Mária

About the author:

Leave a comment

kettő + egy =

Back to Top