Botrányos cédulagyűjtés

Botrányos cédulagyűjtés

Nincs hozzászólás a(z) Botrányos cédulagyűjtés bejegyzéshez

Tegnap a kicsik iskolájában egy szülő mesélte, hogy itt Nyíregyházán is több postafiókot feltörtek a kopogtatócédulák miatt, ahogyan az országban több helyen hallani meg nem érkezett vagy ellopott ajánlószelvényekről. Minden eltűnt cédula csak annak bizonyítéka, hogy idén (is) választási csalás fog történni.

Ez az egész ajánlószelvényes mizéria tökéletesen szimbolizálja a mai magyar politikai közállapotot. Gondoljunk csak bele, hogy bár az Alkotmány szerint minden magyar állampolgár választó és választható, azért könnyű ellehetetleníteni egy szervezet indulását, ha elérjük, hogy ne tudják összegyűjteni a szükséges számú ajánlást. Az, hogy egy párt jelentősen túl akarja gyűjteni a szükséges számot, szerintem a demokratikus berendezkedés megcsúfolása, hiszen elveszi a lehetőséget mások indulásától. Egy üzleti lóversennyé válik a népképviselet alapja, maga a választás, amelynek úgy örültünk húsz évvel ezelőtt.

Az, aki egypártrendszert akar kialakítani, és a maga miatt is rosszul működő ajánlószelvény-rendszer hibáit kihasználva akarja elérni, hogy mások ne kerülhessenek a politikai palettára, ne is legyenek választhatók, szerintem a magyar demokrácia ellen cselekszik, ez pedig aggodalommal tölt el.

Az egész kopogtatócédulázás csak arra volt jó az elmúlt két évtizedben, hogy elcsalják, egymást csalással gyanúsítsák, de arra nem volt jó, hogy az emberek kifejezhessék, mit akarnak. Miért ne lehetne több ajánlást is leadnia egy embernek? Vagy miért ne lehetne elfelejteni ezt az egész bohóckodást? A magyar társadalom érdeke, hogy ezen a rendszeren változtassunk, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijavítsuk, átalakítsuk vagy megváltoztassuk.

Ha valaki nem kapott szelvényt, a jegyzőnél kérhet újat. Igaz, ilyenkor is semmissé válik az ajánlása, ha valaki lead a nevében egy másik cédulát. Gyakorlatilag a saját hibáján kívül kizáródik a döntésből! Szeretném, ha minél több ember megértené, hogy miről szól ez a rendszer: hogy szóhoz juthassanak mások is. Ha valaki már tudja, hogy kire szavaz, a céduláját még adhatja egy kisebb pártnak, hogy az is megmutathassa, mit szeretne, esélyt kapjon a népképviseletre.

Azzal, hogy húsz éve a rendszerváltásnak nevezett folyamatot elindítottuk és végigéltük, még nem értünk a munka végére, sőt csak ezzel kezdtük el! Ma felelősen kell választani, felelősen gondolkodni. A szelvény leadása olyan politikai akaratunk, mellyel hosszabb távon megváltoztathatjuk a mai Magyarországot. De létezik pocsékba ment kopogtatócédula, mert semmivel sem ér többet egy körzetben 5000 cédula, mint 750. Csupán több adat, igaz, a szelvényeket a törvény szerint meg kell semmisíteni.

Most viszont mennem kell, mert rengeteg munka vár rám. Képviselőink között akadnak választási tapasztalattal bíró személyek, polgármesterek is, de a túlnyomó többségük olyan civil tagja a társadalomnak, aki még pártba se lépett be soha, csupán érzi, hogy itt az idő változtatni. Eközben pedig a többség itt Nyíregyházán személyesen nekem akarja átadni a céduláját, ami nagyon megtisztelő, de sok pluszmunkát ró rám.

Aki jó szívvel teheti, adja ajánlószelvényét a Civil Mozgalom helyi jelöltjének, adjon esélyt a parlamenti civil kontroll megalapítására. Aztán majd áprilisban szavazzon úgy, ahogyan a legjobbnak érzi!
 

About the author:

Leave a comment

5 × 2 =

Back to Top