A legártalmasabb vírus

A legártalmasabb vírus

Nincs hozzászólás a(z) A legártalmasabb vírus bejegyzéshez

Véletlenül sem a koronavírusról akarok írni. Attól van sokkal veszélyesebb. Egy ideje már csak média vírusnak hívom, ami tényleg kíméletlen, és hihetetlen pusztításra képes. Mindenkit elérhet, és pillanatok alatt szétszór bármilyen kórságot.

Mit várnánk el a médiától? Alaposságot, megbízhatóságot és elfogulatlanságot. Ehelyett a befolyásolás és az eladhatóság lett az elsődleges szempont. Olyan hír kell, amire az emberek „rákattannak”. Mivel az ingerküszöböt már nagyon magas szintre tornászták fel, ez nem is olyan egyszerű. De nem gond, kitalálják minden napra az aktuális bombahírt. És robbantják is – függetlenül attól, hogy igaz, vagy sem.

A média hatalmi ággá vált, és teljes szereptévesztésben van. A társadalom és a politika közötti közvetítés lenne a feladata, de már nem csak a politika eszközévé, hanem a részévé is vált, ami az etikus újságírás végét jelenti. Amíg régen csak kiszolgálta a politikát, most már egyre többször ők diktálnak és döntik el, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Lényegében átvették a politikai funkciókat, de úgy, hogy ők sem vállalnak semmilyen felelősséget.

Most éppen egy hétköznapi vírust neveztek ki az emberiség hóhérjának, és a félelmet meg a rémületkeltést soha nem látott szintre fokozták. Kellett a szenzáció, mutogatták a manipulált felvételeket, a koporsókat, a kórtermeket, a lélegeztető gépeket, és persze a rémisztő szkafanderes embereket.
Tegyük a szívünkre a kezünket: ha nem láttuk, olvastuk vagy hallottuk volna ezeket a híreket, mit vettünk volna észre az egész koronavírus hisztériából?
De a hírek özönlöttek minden csatornán, és nem csak az emberek életét, mentális és fizikai egészségét tették tönkre, hanem egy olyan súlyos gazdasági válság felé sodródunk, ami beláthatatlan következményekkel fog járni.

A médiavírus az egyén szintjén is igen ártalmas lehet. Ebben sajnos szintén van tapasztalatom. Mivel semmilyen érdekkörhöz nem tartoztam, először csak „gyanús” voltam. Ekkor még csak a „nem is civil!” állításra gyártották a szinonimákat.
Aztán ellenséggé váltam.
Mindent kitaláltak annak érdekében, hogy hiteltelenné tegyenek: Seres Mária videót lopott, százmilliókat tett zsebre, milliárdokat tett zsebre, cigányoktól vette a kopogtatócédulát, pofátlanul átvert mindenkit – csak néhány ízelítő a sok hazug, és gusztustalanul hatásvadász szalagcímből. De a hab a tortán mégiscsak az, amikor ezzel a címmel közölt cikket egy „hiteles” gazdasági magazin: Seres Mária ölni akar!
Nem is rossz ötlet: szívesen lennék vírusölő. De nem a koronavírusra céloznék, mert azzal együtt lehet élni, ahogy tesszük is ezt már közel 90 éve…

About the author:

Leave a comment

tizenegy − 10 =

Back to Top