A svédek szerint nem Svédország végez tömeges kísérletet, hanem mindenki más

A svédek szerint nem Svédország végez tömeges kísérletet, hanem mindenki más

Nincs hozzászólás a(z) A svédek szerint nem Svédország végez tömeges kísérletet, hanem mindenki más bejegyzéshez

Egy angol lapban érdekes cikket találtam, melynek a svéd Fredrik Erixon a szerzője: Nincs bezárkózás kérem, mi svédek vagyunk
Sok kritika éri mostanában a svédeket a koronavírus-helyzet kezelése kapcsán. De a szerző gyorsan leszögezi: nem Svédország végez tömeges kísérletet, hiszen az általuk választott nyáj-immunitás modellre már vannak statisztikákkal alátámasztott tapasztalatok. És az működik. Ám arra a bezárkózásra, amit a többi európai ország folytat, még nincsenek. Vagyis nem a svédek hazardíroznak, hanem mindenki más.
A cikk lényegében arról, szól, hogy Svédország egyedül maradt azzal a felfogással, ami a legkisebb beavatkozás elvére épülő hatékony járványstratégia.

Néhány dolgot emelnék ki az eredeti cikkből:
„Ki gondolta volna, hogy Svédország lesz az utolsó hely Európában, ahol el lehet menni meginni egy sört? A mi „normális” állapotunk hirtelen egzotikussá vált. Más országok lezárták a városikat, az iskoláikat, leállt a gazdaságuk, de itt nálunk az élet meglepően átlagos. A külföldi barátaim meg vannak döbbenve: nem hiszik el, hogy vannak még emberek, akik élvezhetik a civilizált élet gyümölcseit. És nem értik, hogy maradhatott Svédország a szabadság utolsó bástyája.”

A cikk szerint a maguk módján a svédek is aggódnak a koronavírus miatt. Sok ember otthonról dolgozik. Az éttermek ugyan nyitva vannak, de nincs nyüzsgés. A buszmegállókban vagy épp a sorban álláskor betartják a két méter távolságot. De ez korábban is így volt. 

A világjárvány kapcsán a svédek más megközelítésből indultak ki: nem utasításokat akartak adni az embereknek, hanem meggyőzni őket. És persze hangsúlyozzák, hogy óvatosságot és józanságot várnak el mindenkitől. Nyilvánosságra hozták és elmagyarázták a vírusterjedési modelljeiket, megmutatták hány embernek lesz szüksége kórházi ellátásra, és megnyugtatták a közvéleményt, hogy a rendszer képes lesz megbirkózni ezzel.
A vírus kezelése egy hosszú folyamat, és a nyájimmunitás egyfajta stratégia lehet. Arra számítanak, hogy semmivel nem lesznek rosszabbak a halálozási eredményeik, mint más országoké. Viszont sokkal hamarabb túl lesznek rajta, és nem kell elszenvedni azokat a gazdasági következményeket, amit a bezárkózóknak igen.A szerző felveti a kérdést, miért a svédeket bélyegzik különcnek: „Nem azt kellene inkább megkérdezni, hogy mások miért nem így fogják fel ezt a kérdést?” Orbán Viktort említi, aki „épp most ragadta meg a hatalmat határozatlan időre. Ágálhat ez ellen Boris Johnson, Emmanuel Macron és Angela Merkel, de az ő országaikban is felfüggesztettek alapvető szabadságjogokat.”
„És vajon meddig tart ki Svédország?” – kérdezi. – „Arra számíthatunk, hogy a koronavírus halálozási adatai gyorsabban növekszenek, mint a bezárkózó szomszédainknál – ám még mindig egy téli influenza határain belül. De ezek a grafikonok megijeszthetik az embereket. Most a lakosság egyötöde akarja, hogy Európa többi országához hasonlóan bezárkózzunk.Ám a túlnyomó többség szerint Svédországnak higgadtnak kell maradni.Nem akarunk úgy emlékezni 2020-ra, mint az év, amikor elvesztettük a szabadságunkat” – zárja írását a szerző.

Svédország miniszterelnöke Stefan Löfven a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetője.  10 hónaposan került árvaházba. Nevelőszülőknél nőtt fel. Hegesztői képesítése van. Másfél évig járt egyetemre, szociálismunkás-képzésre, de nem diplomázott le. Volt postás, katona, dolgozott fűrésztelepen és gyárban.
Nincsenek tehát diplomái, nem járt külföldi egyetemekre (sokak szerint ez a baj!!!), viszont az emberek megbíznak benne. A legfrissebb felmérésekből az látszik, hogy a lakosságnak tetszik a kormány megközelítése, és nőtt a hatalmon lévő szociáldemokrata párt népszerűsége is a válság kezdete óta.

A svéd miniszterelnök folyamatos össztűz alatt van – elsősorban külföldről. A felelőtlenségére vonatkozó vádaskodásokra pedig egyszerűen az a válasza, hogy a kormánya nem hagyja figyelmen kívül a koronavírus-járványt, csupán az ország egészségügyi hatóságainak tanácsait követik.
Én szurkolok a svédeknek is! Azt szabad?

(A fentebb hivatkozott No lockdown, please, we’re Swedish eredeti című cikk 2020. április 4-én jelent meg a The Spectator című angol magazinban: https://www.spectator.co.uk/article/no-lockdown-please-w-re-swedish)

About the author:

Leave a comment

egy × 2 =

Back to Top