Aki játszani is enged – József Attilától választ Seres

Aki játszani is enged – József Attilától választ Seres

1 hozzászólás a(z) Aki játszani is enged – József Attilától választ Seres bejegyzéshez

Seres Mária felnőttként lett a versek szerelmese. Jó párat kívülről tud, köztük József Attila „Levegőt!” című költeményét, de kinyomtatva több példányban is magánál tartja, és kvázi programjaként osztogatja. Az Altató pedig gyerekeinek jár a jó éjt puszihoz.

Közéleti szerepvállalásával együtt, 6 éve találták meg először igazán a versek. Azt mondja, akkor jött el az ideje. Mert Seres Mária szerint nem gyerekeknek kellene tanítani az olyan, nagy gondolati műveket, mint például a Levegőt!

– Ma is megdöbbentően aktuális ez a vers, pedig 1935-ben íródott. Akkor 3 millió koldus országa voltunk, most 4 millió szegényről beszélünk. És mi történt azóta? El kellene gondolkodni azon, meddig hajtjuk még ezt a mókuskereket, úgy, hogy nem haladunk előre. Szebb autókkal járunk, és van mobiltelefon, de az emberek nem érzik a szabadságot. A költő azt mondja: „Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet” Vagyis amíg nem érzi magát mindenki szabadnak, nem lesz rend. Lehet rendőrséggel, és bármilyen erőszakszervezettel ezt erőltetni, az nem lesz igazi rend. Belülről jövő késztetés kell, hogy legyen – vélekedik az SMS országos listavezetője. De Sereséknek van kedvenc, családi verse is József Attilától: az Altató.

– Minden gyermekem erre aludt el, a 7 éves Dorottya még most is. Csodálatos ez a költemény! Egy 30 éves ember írta, aki nem volt szülő. Márpedig aki így tud egy gyerekhez írni, annak nagyon különleges lelke van. Felnőttként mindenkinek újra kellene olvasni ezt a verset, megértve, amiről szól!

Manapság kevesen olvasnak verseket, de én megpróbáltam a lehetetlent, amikor Mátraverebélyben szavalóversenyt hirdettünk közmunkásoknak. Meglepetésünkre 35-en jelentkeztek. Mindenki könnyezett, amikor egy-egy ember megindokolta, mért pont azt a verset választotta. Az édesapját gyászoló fiú gondolatai még a versnél is szebbek voltak! Katartikus élményt adott.

„Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,

aki alattomos.

Sem népet, amely retteg, hogyha választ,

szemét lesütve fontol sanda választ

és vidul, ha toroz(…)

(…)Az én vezérem bensőmből vezérel!

Emberek, nem vadak –

elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,

nem kartoték-adat.

Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,

jó szóval oktasd, játszani is engedd

szép, komoly fiadat!”

/József Attila: Levegőt! – részlet/

About the author:

1 Comment

 1. asi  - 2014-04-02 - 12:16

  Igen különös, hogy az igazságról beszélő Seres Mária letilt a lapjáról, csak mert az alapjövedelemről felhívást tettem közzé! – Ez mindenkit érintő közügy! ! Álljunk ki a jogainkért! – Az alapvető megélhetések előrelátó biztosítása emberiességi, alkotmányos kötelességünk!

  Mondd el ezt minél többeknek te is. Oszd meg, terjeszd magadért, mindenkiért!

  Garantált Alapjuttatás mindenkinek jár emberi méltóság okán, jogán!
  A tisztes megélhetés biztonsága mindenkit megillet!

  Az egyének megélhetése, egyben a társadalmi biztonságot szavatolja/stabilizálja megfelelő színvonalon. Vagyis bizonyítható, hogy alkotmányossági kötelességünk is bevezetni az alapjövedelmet! – Egy mielőbbi új Közmegegyezés és államháztartási korszerűsítés keretében.

  „a kormányoknak fenn kell tartaniuk a társadalombiztosítási garanciákat az alapvető jövedelemhez és egészségügyi ellátáshoz, az alapvető termékekhez és szolgáltatásokhoz való általános hozzáférés biztosításának érdekében.
  ” Nils Muižnieks – Európa Tanács emberjogi biztosa

  – Csatlakozz te is egy lájkkal magadért, mindenkiért: Egyetemes alapjövedelem – havi fix.

  10.350 ember kedveli · 746 ember beszél erről

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=834847709865106&set=a.834847623198448.1073742107.203774062972477&type=1&theater

  https://www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem

Leave a comment

három + 1 =

Back to Top